Contact

Bo, directeur Behavioral Insights Company, te gast in webcast Hof Hoorneman bankiers

Bo van Grinsven te gast in webcast Hof Hoorneman Bankiers

Auteur: Kimberley Riedijk

Datum: 22-3-2021

Categorie: Algemeen

Onlangs was Bo, directeur bij Behavioral Insights Company (BIC) te gast bij de beleggingsvisie 2021 van Hof Hoorneman bankiers. Samen met viroloog Anne Wensing, hoofd beleggingen Hof Hoorneman Najib Nakad en econoom bij van Lanschot Luc Aben sprak Bo, eigenaar en consultant bij BIC, over de verwachtingen van consumentengedrag, de economie en beleggingsmarkt als gevolg van de Corona crisis.

In de hele webcast werden onderwerpen als de blijvende gevolgen voor de economie en de reactie vanuit het beleggingsbeleid van Hof Hoorneman bankiers op deze crisis besproken. Aan Bo werd specifiek haar verwachting als gedragswetenschapper gevraagd over het bestedings- en spaargedrag van consumenten.

 

Gaan we na de Corona crisis weer terug naar het oude normaal?

Het nieuwe normaal zou best op het oude kunnen lijken

De samenleving en de economie zullen uiteindelijk weer teruggaan naar normaal, al zou dit langer kunnen duren dan we hopen. Dat zeggen zowel Bo als viroloog Anne Wensing in de webcast Beleggingsvisie 2021.

Mensen zijn gewoontedieren – en dat is goed nieuws voor iedereen die verlangt naar normalisering. Als we willen weten hoe de wereld er ná corona uitziet, moeten we volgens Bo kijken hoe we ervóór leefden. Oude gewoonten zijn immers de beste voorspeller voor gedrag. “De menselijke neiging is om gewoontegedrag te vertonen, en dat is het gedrag dat we vertoonden vóór de eerste lockdown. We hebben laten zien dat we ons gedrag kunnen aanpassen, maar het is geen duurzame gedragsverandering”, aldus Bo.

Wel heeft Bo het idee dat het gevoel dat we als samenleving ‘iets verdiend hebben’ breed leeft. “Een deel van de samenleving zal willen inhalen wat ons de afgelopen periode is ontnomen.” Maar uiteindelijk zullen we dus toch terugvallen in oude gedragspatronen. Gedragspatronen van voor de coronacrisis.

 

 

Hoe zit het met ons spaargedrag?

Wat betreft bestedingsgedrag is dus de verwachting dat we snel terugvallen in ons oude gedrag, maar hoe zit dat dan met ons spaargedrag? Corona bood ons minder mogelijkheden tot geld uitgeven. Althans, aan vakanties en etentjes. Ondanks dat meer spaargeld zorgt voor een lekker gevoel, is Bo nog steeds van mening dat het gewoontegedrag van voor Corona in stand blijft. Zodra we weer mogen, zullen we dan ook minder sparen en wordt er meer uitgegeven.

“Ik denk dat we straks, als de wereld weer wat normaler wordt, niet per se extra gaan sparen. We zullen teruggaan naar het toch al veel sparen wat we deden. maar niet nog extra veel ten opzichte van wat we nu doen. Want we kunnen het nu gewoon niet uitgeven en dat is de belangrijkste reden dat het nu gewoon op de bank blijft staan.”

 

 

De webcast bood unieke discussies vanuit meerdere invalshoeken

In de webcast worden, zoals eerder gedeeld, meerdere onderwerpen besproken, naast spaar- en bestedingsgedrag. Alhoewel het onderwerp actueel is en met enige regelmaat in de media aan bod komt, zien we maar weinig specialisten vanuit verschillende vakgebieden zo het gesprek voeren met elkaar. We kunnen daarmee deze webcast uniek noemen. Als het aan BIC ligt, zien we dit soort interdisciplinaire discussies veel vaker. Een goed gesprek over gevolgen van de coronacrisis vanuit verschillende expertises en perspectieven.

 

Ben je geïnteresseerd in de hele webcast? Je bekijkt hem hier:

 

Gerelateerde blogs

3 tips voor het motiveren (en behouden) van jong talent

3 tips voor het motiveren (en behouden) van jong talent

Ik hoef je bonus niet! Ik wil meer autonomie. Het is hét issue vandaag de dag: hoe behoud ik jong talent binnen mijn bedrijf? Motiveren we jong talent door te werken met bonussen? Of helpen de salarisverhogingen voldoende met het motiveren van jong talent? Fout. We...

Zo experimenteren ze in Amerika met vaccinatiebereidheid

Zo experimenteren ze in Amerika met vaccinatiebereidheid

In landen over heel de wereld hebben overheden zich de afgelopen tijd gebogen over vaccinatiebereidheid en de vraag hoe zo veel mogelijk burgers te overtuigen op te komen dagen voor het coronavaccin. Inmiddels hebben in Nederland bijna 13 miljoen mensen minimaal één...