Contact

Waarom je vooral volle schappen toiletpapier moet laten zien en wat dat te maken heeft met Barack Obama

Barack Obama

Auteur: Kimberley Riedijk

Datum: 15-4-2020

Categorie: Algemeen

Sinds gister ben ik begonnen met de serie (voor zover je dit een serie noemt) ‘My next guest needs no introduction with David Letterman’. Elke aflevering bestaat uit een lang interview met een interessante gast. Vandaag keek ik naar het interview met Barack Obama. Fun fact: dit was het eerste interview dat Obama deed na zijn vertrek uit het witte huis.

Barack Obama en sociale normen 

Barack Obama heeft het in dit interview onder andere over sociale normen en verandering. Hij noemt mensen sociale dieren die, als ze andere vrijwilligers zien, denken: dat ga ik ook doen. Of als ze andere mensen zien stemmen, ook gaan stemmen. Zoals zo vaak heeft meneer Obama helemaal gelijk. Er ontstaat een norm, waarin het vertoonde gedrag normaal en dus de standaard wordt en daarmee komt gedragsverandering tot stand.

Het effect van sociale normen kan bewust plaatsvinden, maar vergeet alsjeblieft niet de onbewuste werking van sociale normen. We gaan in de drukke restaurants zitten, want de hoeveelheid mensen in de zaak vertelt ons dat het eten wel goed moet zijn. We staan in de lange rij, want er zal wel wat mis zijn in de rij waar niemand staat. Kuddegedrag wordt dit ook wel genoemd. Vroeger hielp dit gedrag ons overleven, vandaag de dag is dat nog maar de vraag.

Het toepassen van sociale normen 

Sociale normen kunnen worden toegepast in allerlei vormen en situaties en zijn ook van toepassing in tijden van het Corona virus. Door te laten zien hoeveel lege schappen er in de supermarkten zijn, vertellen we mensen onbewust dat het massaal inslaan van toilet papier normaal is. Voeg daarbij de kennis toe dat mensen het woordje niet slecht verwerken in ons brein en de oproep tot het niet opkopen van toiletpapier + een afbeelding van lege schappen, creëert onbewust de norm van het hamsteren van toiletpapier.

Een tip bij het gebruik van sociale normen: toon en benoem vooral het gedrag dat wel gewenst is!

 

Wil je hier meer over leren of kijken hoe we sociale normen kunnen toepassen voor gedragsverandering binnen jouw organisatie? Stuur een mailtje naar kimberley@bicnl.nl en dan hebben we snel contact!

 

Gerelateerde blogs

3 tips voor het motiveren (en behouden) van jong talent

3 tips voor het motiveren (en behouden) van jong talent

Ik hoef je bonus niet! Ik wil meer autonomie. Het is hét issue vandaag de dag: hoe behoud ik jong talent binnen mijn bedrijf? Motiveren we jong talent door te werken met bonussen? Of helpen de salarisverhogingen voldoende met het motiveren van jong talent? Fout. We...

Zo experimenteren ze in Amerika met vaccinatiebereidheid

Zo experimenteren ze in Amerika met vaccinatiebereidheid

In landen over heel de wereld hebben overheden zich de afgelopen tijd gebogen over vaccinatiebereidheid en de vraag hoe zo veel mogelijk burgers te overtuigen op te komen dagen voor het coronavaccin. Inmiddels hebben in Nederland bijna 13 miljoen mensen minimaal één...