Contact

Verantwoord met je geld omgaan heeft niet alleen te maken met hoe veel jij weet over financiën!

Auteur: Kimberley Riedijk

Datum: 15-5-2020

Categorie: Financieel gedrag

We hebben er al eerder blogs over geschreven. De rol van het brein en psychologische factoren bij financieel gedrag. Zowel in preventie, als in initiatieven die schulden proberen op te lossen, dient rekening gehouden te worden met de invloed van psychologische factoren. Dat blijkt onder meer uit dit onderzoek van het Think Forward Initiative. Geen zin om het hele onderzoek te lezen? Hier vind je een samenvatting van het onderzoek.

Psychologische factoren in financiële educatie

We denken vaak dat we de juiste financiële kennis nodig hebben om goede financiële beslissingen te kunnen maken. Nou is dat deels ook zeker waar, maar blijkt financiële kennis lang niet het enige dat geassocieerd kan worden met goede financiële beslissingen. Het onderzoek toont namelijk aan dat hoe optimistisch of impulsief iemand is, hoe ze uitdagingen aanpakken (of liever vermijden) en of ze zich over het algemeen ‘in control’ voelen over hun toekomst, ook geassocieerd wordt met goede financiële beslissingen.

Holistische aanpak

Dat financiële educatie werkt (onder de juiste omstandigheden, want ook dáár zijn weer nuances in aan te brengen), dat weten we uit meerdere onderzoeken. Dit onderzoek toont echter aan dat die educatie een holistische aanpak zou moeten hebben. Hierin moet niet alleen worden gefocust op de financiële inhoud, maar ook op psychologische factoren zoals:

  • Het mensen leren hun impulsiviteit te bedwingen, want hoe minder impulsiviteit, hoe groter de associatie met gezonde financiële beslissingen.
  • Een interne financiële locus of control aan te nemen. Hoe meer we het gevoel hebben zelf invloed te hebben op onze financiële toekomst (en hierin niet afhankelijk te zijn van toeval of het lot), hoe groter de associatie met gezond financieel gedrag.
  • Het niveau van optimisme te verhogen, want hoe optimistischer, hoe groter de associatie met goede financiële beslissingen.

Heel plat gezegd, wil je dus niet alleen dat mensen leren hoe ze een huishoudboekje maken en bijhouden. Je wilt ook dat ze leren om de aankoop van dat mooie paar sneakers, die in een advertentie voorbij kwamen, met een paar dagen uit te stellen. En je wilt dat mensen die denken geen invloed te hebben op hun financiële toekomst, middels een oefening leren dat ze hier wel degelijk invloed op kunnen uitoefenen. Door activiteit xyz te doen.

Ben je na dit artikel geïnteresseerd in hoe jij beter rekening kunt houden met psychologische factoren in het helpen voorkomen of oplossen van schulden? Dan komen wij graag in contact met je voor een vrijblijvend gesprek! Je kunt ons mailen op  kimberley@bicnl.nl of bo@bicnl.nl.

Gerelateerde blogs

Share This