Contact

Financiële educatie verbeteren met kennis uit de psychologie

financieel gedrag

Auteur: Kimberley Riedijk

Datum: 15-5-2020

Categorie: Financieel gedrag

We hebben er al eerder blogs over geschreven. De rol van het brein en psychologische factoren bij financieel gedrag. Zowel in preventie, als in initiatieven die schulden proberen op te lossen, dient rekening gehouden te worden met de invloed van psychologische factoren. In deze blog leer je waarom en hoe!

 

Psychologische factoren in financiële educatie

 

We denken vaak dat we de juiste financiële kennis nodig hebben om goede financiële beslissingen te kunnen maken. Nou is dat deels ook zeker waar, maar blijkt financiële kennis lang niet het enige dat geassocieerd kan worden met goede financiële beslissingen. Dit onderzoek van het Think Forward Initiative toont namelijk aan dat hoe optimistisch of impulsief iemand is, hoe ze uitdagingen aanpakken (of liever vermijden) en of ze zich over het algemeen ‘in control’ voelen over hun toekomst, ook geassocieerd wordt met goede financiële beslissingen.

 

(Geen zin om het hele onderzoek te lezen? Hier vind je een samenvatting van het onderzoek)

 

Holistische aanpak

 

We weten uit meerdere onderzoeken dat financiële educatie werkt (onder de juiste omstandigheden, want ook dáár zijn weer nuances in aan te brengen). Dit onderzoek van het Think Forward Initiative toont echter aan dat die educatie een holistische aanpak zou moeten hebben. Hierin moet niet alleen worden gefocust op de financiële inhoud, maar ook op psychologische factoren zoals:

  • Het mensen leren hun impulsiviteit te bedwingen, want hoe minder impulsiviteit, hoe groter de associatie met gezonde financiële beslissingen.
  • Een interne financiële locus of control aan te nemen. Hoe meer we het gevoel hebben zelf invloed te hebben op onze financiële toekomst (en hierin niet afhankelijk te zijn van toeval of het lot), hoe groter de associatie met gezond financieel gedrag.
  • Het niveau van optimisme te verhogen, want hoe optimistischer, hoe groter de associatie met goede financiële beslissingen.

 

Heel plat gezegd, wil je dus niet alleen dat mensen leren hoe ze een huishoudboekje maken en bijhouden. Je wilt ook dat ze leren om de aankoop van dat mooie paar sneakers, die in een advertentie voorbij kwamen, met een paar dagen uit te stellen. En je wilt dat mensen die denken geen invloed te hebben op hun financiële toekomst, met oefeningen leren dat ze hier wel degelijk invloed op kunnen uitoefenen.

Financiële educatie verbeteren met psychologie

Ben je na dit artikel geïnteresseerd in hoe jij beter rekening kunt houden met psychologische factoren in het helpen voorkomen of oplossen van schulden? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Gerelateerde blogs

De invloed van financiële stress op brein en gedrag

De invloed van financiële stress op brein en gedrag

Nederland is een relatief welvarend land, wanneer je dat vergelijkt met andere landen in de wereld. In 2020 stonden we op plek 4 wat betreft rijkste burgers [1]. De meeste Nederlanders zijn gelukkig met hun leven. Toch is het volgens het Nibud voor een grote,...